Soproni SZC Porpáczy Aladár Technikum és Kollégium

Képzések

 

Állandó kiállításaink

Az öt egymás mellett álló épület lehetőséget ad a hagyományos háztípus bemutatására és a településkép érzékeltetésére.

A Fertő-part hagyományait a 37. sz. ház kiállításaiból ismerhetik meg a látogatók, egyben ez az épület szolgál a látogatók fogadására is. Az első szobában lévő kiállítás megismerteti a vendégeket a Fertő-part történelmével, tárgyi emlékeivel. A ház egyik kiállítása bemutatja a textilfeldolgozás eszközeit és fázisait. A következő helyiségben a sás- és gyékényfeldolgozás eszközeit és termékeit ismerhetik meg. Az utolsó teremben található kiállítás a Fertő egykori halászainak és halászatának, valamint a nádaratásnak állít emléket.

35. sz. ház (1850-1900) A ház első lakása két szoba, konyha és kamra felosztású. A szoba földes padlójú, bútorzata a vidékre jellemző, festett. Jellegzetes bútora a mennyezetes ágy, a sarokpad és a menyasszonyi láda.

35. sz. ház (1850-1900) A ház első lakása két szoba, konyha és kamra felosztású. A szoba földes padlójú, bútorzata a vidékre jellemző, festett. Jellegzetes bútora a mennyezetes ágy, a sarokpad és a menyasszonyi láda. Különösen szép szemes kályháját a konyhából fűtötték.

A konyhában a szabad kémény alatt épült a nagy szögletes sütőkemence. Főzőhelyként a kemence lapos teteje szolgálhatott. A hátsó lakás ugyancsak két szobás. Újdonságnak számít a szekrény megjelenése és a csonkolt végű mennyezetes ágy, végében az asztalággyal. A szobában található csikótűzhelyen főztek, egyben fűtöttek is. A kemencét csak kenyérsütésre használták. Az épület végében mindkét családnak külön kamrája volt, melyek a legfontosabb szerszámokat és tároló edényeket mutatják be. A széles udvar másik oldalán áll az egykori berendezett asztalosműhely, melyet egy időben pálinkafőzésre is használtak.

33. sz. ház (1890 – 1930) A 33. számú ház utcai lakásában az ágyak új rend szerint, a szoba terébe forgatva állnak, végüknél nagyméretű asztal és tonettszékek, melyek egy jobb módban élő parasztcsalád bútorai.

33. sz. ház (1890 – 1930) A 33. számú ház utcai lakásában az ágyak új rend szerint, a szoba terébe forgatva állnak, végüknél nagyméretű asztal és tonettszékek, melyek egy jobb módban élő parasztcsalád bútorai. A tűzhellyel szemben a kor divatjának megfelelő üveges konyhaszekrény. A szabadkéményt elfedték, egy tömbbe került a kemence, a takaréktűzhely, a katlan és a mászó kémény. A hátsó lakás egy szegény család szobáját mutatja, konyhája már az étkezésre is adott lehetőséget. Az épület hátsó traktusában van az istálló a jászollal. Az épület egykori második istállóját átalakították, ma bognárműhely látható benne.

31. sz. ház (1950-es évek) A szoba-konyhás lakásban a stukatúrozott mennyezet, a hajópadló, a kárpitozott kombinált bútor közelít a városi divathoz.

31. sz. ház (1950-es évek) A szoba-konyhás lakásban a stukatúrozott mennyezet, a hajópadló, a kárpitozott kombinált bútor közelít a városi divathoz. A konyha szerepétátvette a hátsó lakószoba, benne asztalisparhelt, a vizespad és a konyhabútor-garnitúra. A konyhából nyíló kamrában a szőlőművelés eszközeit is elhelyezték. Az épület végében áll a hidas, valamint a járgányszerkezet, melyet csépléshez használtak.

A házak mögött álló pajták a 19-20. század földművelési eszközeit mutatják be.

Valamennyi kiállított tárgy a Soproni Múzeum tulajdona. A Fertőszéplaki Tájházak kiállítását a Soproni Múzeum rendezte.Fenntartók

Partnerek

Elérhetőségek

Soproni SZC Porpáczy Aladár Technikum és Kollégium

  • Cím: 9431 Fertőd Madách sétány 2/D
  • Tel./Fax: 99/537-162
  • E-mail:  
  • Hol talál meg:

hol talál meg bennünket Feki Webstudio @ 2005-2024 - honlap, weblap, keresőoptimalizálás